Špaldová mouka

Stejně jako klasická mouka, kterou má většina z nás ve své spižírně, i ta špaldová se vyrábí z pšenice. Ale ne jen tak ledajaké. Klasická pšenice je totiž výsledkem šlechtění různých druhů obilovin, čímž může dojít k úbytku živit a dalších prospěšných látek. Oproti tomu pšenice špalda žádným takovým šlechtěním neprošla, tudíž je živinami přímo nabytá. V případě, že se k výrobě používají nejen samotná zrna, ale také jejich obalový materiál obsahující největší množství vitamínů a minerálů, nalezneme označení špaldová mouka celozrnná. Ani jeden z druhů není chemicky nijak ošetřen, jsou antialergenní, lehce stravitelné, obsahují méně lepku a stejně jako klasika ji můžeme koupit v jemné či hrubé variantě. Pokud by nás zajímalo složení, jmenovali bychom vitamíny A, E, B, kyselinu listovou, bílkoviny, vlákninu, železo, draslík a další minerály. Tímto obsahem pomáhá podporovat imunitní systém, působí proti chudokrevnosti, zlepšuje trávení, snižuje krevní tlak a pomáhá proti srdečním chorobám. Používat se může na vaření i pečení, do omáček i polévek.

spelt-4765524_1280

K přípravě palačinek je postup vlastně stejný jako jindy, jenomže použijeme variantu špalda, k ní přidáme vejce, mléko a sůl. Vše smícháme, osmahneme na pánvi a naplnit můžeme dle libosti. Na podzim se jistě bude hodit jablečná varianta náplně, kterou připravíme tak, že na másle osmahneme nakrájená jablka, nějakou chvíli je opékáme a pak k nim přidáme med a skořici.

Skvělá bude také bramborová polévka, ovšem připravená trochu jinak. Brambory, mrkev, cibuli a česnek nakrájíme na kostičky, přidat můžeme též kapustu nakrájenou na proužci. V hrnci rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli s česnekem, přihodíme brambory, zaprášíme špaldovou moukou a opět krátce orestujeme. Zalijeme vývarem, přidáme mrkev, houby, majoránku, kmín, sůl a pepř a vaříme do změknutí zeleniny.

cake-2048732_1280

Připravit můžeme také zdravé Míša řezy. Oddělíme žloutky od bílků, ke žloutkům přidáme med a olej a vyšleháme do pěny, přidáme smíchané suché složky: mouku, práše do pečiva a kakao. Necháme odstát a mezitím vyšleháme bílky do tuhého sněhu, který přidáme k předchozí směsi. Vše nalijeme do formy a upečeme a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme náplň. Do vroucí vody přisypeme agar, chvíli povaříme. V mezičase smícháme tvaroh se syrovátkovým proteinem a erythritolem, které vmícháme do vařící směsi. Poté stačí namazat na korpus, v případě potřeby můžeme ještě polít rozpuštěnou čokoládou s kokosovým olejem a necháme vychladnout.

About: